cooltext47010108Boekencooltext47010512 &cooltext47010143Patronen

 

Tijdens het volgen van een workshop of cursus krijg je vaak patronen aangereikt waarmee je aan de slag gaat.

Wil je daarna andere patronen maken of volg je geen workshop/cursus, dan kan je ook zelf aan de slag aan de hand van boeken en patronen die op de markt zijn gebracht.

 

 

Boeken NL

Boeken buitenlands

DVD's en Video's

Patronen NL

Patronen buitenlands

 

 

Boeken (Nederlandstalig)

 

Tot nu toe ben ik maar een paar Nederlandstalige boeken tegengekomen waarin het zelf tekenen van lingeriepatronen wordt behandeld.

 

 

Maatwerk Lingerie & Badkleding van Bella Hendriks

 

maatwerkboekBella Hendriks heeft het boek 'Maatwerk Lingerie & Badkleding' geschreven. In de afgelopen jaren heeft zij een patroontekensysteem ontwikkeld voor lingerie dat wordt gekenmerkt door een grote mate van eenvoud. Op basis van een behabeugel en enkele maten is men in staat in korte tijd een goed behapatroon te tekenen. Het boek wordt gebruikt in de Opleidingen Coupeuse Lingerie en Lerares Lingerie van Bella Hendriks.

 

Bij het boek is een Set Pasbeugels beschikbaar waarmee je direct met het boek aan de slag kunt bij het maatnemen en het tekenen. Het boek en de beugelset zijn te bestellen via http://www.bellahendriks.nl/Boeken.html.

 

Naast het boek, zijn er ook twee video’s te bestellen: ‘Lingerie workshop op video’ en de video ‘Maatwerk Lingerie & Badkleding’.

 

 

 

 

Een Tweede Huid van Margreet ten Dam

 

LingerieBoekTweedeHuidHet boek Een Tweede Huid’ van Merckwaerdigh leert met een eenvoudig systeem hoe patronen getekend worden voor elastische stoffen bij lingerie en badkleding.

In verschillende hoofdstukken komen onderwerpen aan de orde als stofkennis, maatvoering, patronen voor slips, patronen voor body's, patronen voor bh's, knip en stikwerk en geïllustreerde benamingen voor bodyfashion producten. 

Elk hoofdstuk wordt vooraf gegaan door een geïllustreerde geschiedenis over het ontstaan van het onderwerp.

Het boek is helaas niet meer te bestellen en wordt het niet meer herdrukt. Als je ergens een exemplaar tegenkomt tweedehands, meteen toeslaan dus! Margreet heeft inmiddels een aantal digitale cursussen geschreven die je online via haar website kunt bestellen.

 

 

 

 

Handboek ontwerpen en creëren Lingerie voor alle maten

 

Handboek Ontwerpen en creeren LingerieLingerie maken is een apart modevak met veel eigenschappen die niet voorkomen bij het maken van bovenmode. Veel in de winkels aangeboden lingerie bieden niet de juiste pasvorm.

 

Met de uitgebreide informatie in dit Handboek ontwerpen en creëren voor alle maten leer je zelf aan de hand van de eigen maten ontwerpen te tekenen en uit te werken. Vanuit deze basis kun je zelf verschillende ontwerpen creëren.

 

Deisy Lopez is gespecialiseerd in het maken van lingerie. Zij doceert vanaf 1995 aan docenten van de modevakscholen. Zij heeft een eigen collectie in diverse modellen en kleuren ontworpen onder de naam Amorette Bodyfashion, www.amorette.nl.

Het boek is te bestellen via Uitgeverij Stilinovi

 

 

HCH Modevakopleidingen Lingerie

 

 

 

Bij HCH Modevakopleiding is het mogelijk om de Lingerie Opleiding zowel op een modevakschool als schriftelijk te volgen. In de cursus “Momenten voor mij” leert je beha’s, slips, body's, tankini’s en herenslips tekenen en naaien. Je leert tekenen op elke gewenste maat. Naast het cursusboek ontvang je ook een fourniturenpakket.

Bij de schriftelijke cursus kan je gratis gebruik maken van telefonische hulplijn, of je vragen per email aan een docent voorleggen. Je kunt eventueel ook werkstukjes of tekeningen opsturen voor feedback.

 

Kijk voor adressen van Modevakscholen of voor het bestellen van de schriftelijke cursus op http://www.hch-cursussen.nl

 

 

 

Reeks Topcursus Onderwerpen van Bella Hendriks

 

In de serie ‘Topcursus Onderwerpen’ worden verschillende onderwerpen op het gebied van het zelf maken van lingerie en badkleding verder uitgediept. De inhoud van de serie vindt zijn oorsprong in de lessen en cursussen die Bella Hendriks in de afgelopen jaren heeft gegeven. De delen uit de serie kunnen gezien worden als een aanvulling op het boek Maatwerk Lingerie & Badkleding (ISBN 90-807153-1-X), maar kunnen heel goed zelfstandig worden gebruikt.

Deel 1: Herenbodywear

Deel 2: Grote maten

Deel 5: Korsetten

Omslag-Topcursus-Herenbody     Omslag-Topcursus-GrMaten    Omslag_Korsettenboek     

 

 

 

Boeken (buitenlands)

 

 

The Bra-makers Manual van Beverly Johnson

 

The Bra makers manualZie ook www.bramakersmanual.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

How to Make Custom-Fit Bras door Don McCunn

 

Een E-book dat online aangeschaft en geprint kan worden via www.custom-bras.com

 

 

 

Pattern Cutting for Lingerie, Beachwear and Leisurewear door Anne Haggar

 

 

140511858X_01__SCLZZZZZZZ_AA240_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sewing Lingerie door Linda Neubauer

 

Sewing lingerie by Linda NeubauerIn dit boek vind je geen patronen, maar wel allerhande tips hoe je om moet gaan met stretch stof en kant. Ik ben helemaal weg van het gedeelte waarin wordt getoond hoe je met kant hemdjes af kunt werken. Het geeft je volop ideeën om aan de slag te gaan!

 

Het boek is o.a. verkrijgbaar bij bol.com en je komt het online ook wel tegen. Het is zeker de moeite waard om je kast te hebben staan.

 

 

 

 

 

DVD’s en Video’s 

 

 

 ‘DVD-box Korsetten maken’ van Bella Hendriks

Korsetten_DVD_omslagDe DVD-box Korsetten maken bevat twee DVD's met samen meer dan 2 uur beeldmateriaal over het maken van een korsetje als bovenkleding. Van het maatnemen, het tekenen van een basispatroon, het maken van een toile en het aanpassen van het patroon naar aanleiding van de toile, de speciale materialen en het naaien komen uitgebreid en helder in beeld.

 

 

 

 

 

‘DVD-box Korsetten maken Box 2’ van Bella Hendriks

 

OmslagDVD_korset_2DVD-box 2 bevat ook twee DVD's (samen 75 minuten). In deze uitgave het tekenen van een basispatroon voor een korset met schouderbanden en een korset met cup aan bod. Bovendien worden er meerdere modellen ingetekend in het basispatroon en krijgt u te zien hoe een korset wordt opgewerkt met rekbaar kant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Lingerie Workshop op video’ van Bella Hendriks

 

Omslag%20Workshop%20LingerieDeze 90 minuten durende video toont het maken van een hemdje, een tailleslip en een stringslip van kantstof met strokenkant.

De video is eventueel ook te bestellen met de drie patronen die in devideo worden behandeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Video Maatwerk Lingerie & Badkleding’ van Bella Hendriks

 

video bellaDe video 'Maatwerk Lingerie & Badkleding' is een uitstekende aanvulling op het boek Maatwerk Lingerie en Badkleding. De video bevat uitleg over het maat nemen voor lingerie en badkleding en het uitvoeren van een rekproef. Daarnaast wordt getoond en uitgelegd hoe u bij het knippen en naaien van een slip van kant, een slip van lycra en een beha van kant, te werk gaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patronen (Nederlands)

 

Wil je niet zelf een patroon tekenen, dan zijn er ook volop patronen in de handel voor het maken van lingerie.

 

 

Bella Hendriks

Losse patronen en ‘Body Wear om zelf te maken - Grondpatronen’

 

Omslag%20GrondpatronenVia de website van Bella Hendriks zijn diverse losse patronen te bestellen voor het zelf maken van lingerie, badkleding, kinder- en heren ondergoed, sportkleding en nachtkleding.

 

De uitgave ‘Body Wear om zelf te maken - grondpatronen’ bestaat uit een handleiding voor het gebruiken, aanpassen en veranderen van de grondvorm en in het totaal 6 patroonbladen (A2-fromaat) waarop de grondvormen voor hemd, mouw, slip en boxer voor respectievelijk dames, heren, meisjes en jongens te vinden zijn.

De patronen voor dames, heren, meisjes of jongens zijn ook afzonderlijk te koop, met of zonder handleiding.

 

 

 

 

 

 

 

Merckwaerdigh

 

logo MerckwaerdighVia de Etsy shop van Merckwaerdigh zijn diverse patronen voor bh’s, slips, strings, body’s, bikini’s en badpakken te krijgen. Een aantal patronen is ook met een Duitse werkbeschrijving verkrijgbaar.

 

Speciaal voor de grote maten zijn er (o.a.) patroon BHL 15 en CUPL16.

BHL 15 is verkrijgbaar in de maten 100A t/m 125A - 95B t/m 120B - 90C t/m 115C - 85D t/m 110D.

CUPL 16 (2 bh’s en 2 bustiers) is verkrijgbaar in 80E t/m 105E - 75F t/m 100F - 70G t/m 95G.

 

863b_1     MerckwaerdighMix25     Boekje

 

 

Danglez

 

De patronen van Danglez zijn verkrijgbaar via www.spitzen-paradies.de

De patronen zijn verkrijgbaar in maten die nog niet zo veel op de markt zijn: 95A t/m 120A - 90B t/m 115B - 85C t/m 110C (DB1), 120B t/m 145B - 115C t/m 140C - 110D t/m 135D (DB2), 80G t/m 105G - 75H t/m 100H - 70i t/m 95i (DB3), 80D t/m 105D - 75E t/m 100E - 70F t/m 95F (DB4), 60C t/m 85C - 60D t/m 85D - 60E t/m 85E (DB5), 70A t/m 95A - 65B t/m 90B - 60C t/m 85C (DB6) en 90E t/m 115E - 85F t/m 110F - 80G t/m 105G (DB7). Naast bh’s zijn er ook diverse slip patronen te bestellen.

 

patroon danglez     danglez 2  website%20voorblad_000   t_ds2%20website-image_000

 

 

 

Sannalin

 

Je kunt twee boxerpatronen bestellen in de maten S t/m XXXL. Er is een Nederlandse en een Engelse versie beschikbaar. Er is inmiddels ook een herenslip patroon beschikbaar. Ga naar Sannalin.nl om er eentje te bestellen.

sannalinafbeelding patrn02 grootvoorkant patroon rechte boxer

 

 

www.naaipatronen.nl

 

 

100Wanneer je op www.naaipatronen.nl op de trefwoorden ‘lingerie’ of  ‘bh’ of ‘korset’ zoekt, kom je een aantal patronen tegen van o.a. KwikSew, Butterick en Merckwaerdigh. Er is ook een speciale categorie ‘Nacht- en Onderkleding’.

 

Bijzonder is dat je via deze site ook patronen van historisch ondergoed (korsetten, lang ondergoed, etc) kunt bestellen van o.a. Laughing Moon Mercantile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.patronenwinkel.nl

 

Wanneer je op www.patronenwinkel.nl bij categorieën op ‘Lingerie/Strandmode’ klikt, krijg je pagina’s vol patronen van lingerie, badmode en nachtkleding van Burda, Kwiksew, McCall en Merckwaerdigh. Bij de categorie ‘Historische Kostuums’ tref je ook een aantal corsetten aan.

 

23585651

 

Patronen (buitenlands)

 

 

Via www.naaipatronen.nl kun je allerlei buitenlandse patronen kopen online (zie hierboven).

 

 

Engelstalig

 

Elan bra patterns

Lanet Zliving

Victorian Elegance

White lies designs : weer eens wat anders, gebreide lingerie!

 

 

Duitstalig

 

Sewy

sewybhrebeccaVia de online shops Sewy kan je een aantal leuke patronen bestellen. Naast bh’s zijn er ook slip patronen te krijgen en patronen voor badkleding van dit merk. BH patronen zijn er in diverse maten, van klein (65AAA) tot en met groot (125C). De patronen zijn in het Duits geschreven, maar bevatten veel stap voor stap tekeningen. Naast patronen van diverse merken, kan je ook stof en fournituren bij Elingeria bestellen. De verzendkosten naar Nederland zijn relatief laag en er wordt snel geleverd.

 

Voor de grote maten is het model Rebecca aan te raden, hier links afgebeeld.

Het patroon is in 4 ranges beschikbaar:

 

Groep 1: 65 B-H, 70 A-H, 75 A-H, 80 A-C
Groep 2: 80 A-H, 85 A-H, 90 A-H, 95 A-C
Groep 3: 95 A-H, 100 A-H, 105 A-G, 110 A-C
Groep 4: 110 A-F, 115 A-E, 120 A-D, 125 A-C

 

 

Sewy

Spitzen Paradies